SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 40 GODINA POSTOJANJA TARIKATSKOG CENTRA BOSNE I HERCEGOVINE

Dana 25. maja 2017. upriličena je svečana akademija povodom 40 godina postojanja Tarikatskog centra Bosne i Hercegovine koju su organizirali Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice BiH i Tarikatski centar BiH. Kongresna sala Gazi Husrev begove biblioteke u Sarajevu je bila premala da primi sve zvanice i simpatizere tesavvufa koji su htjeli da prisustvuju ovom veoma važnom skupu.

Svečanoj akademiji prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Sabora IZ BiH Hasan Čengić, šejhovi tarikatskih redova koji djeluju u BiH, predstavnici iz društveno-političkog života BiH, i mnogi drugi ugledni gosti i zvaničnici. Dobrodošlicu prisutnima je iskazao šejhu-l-mešaih TC BiH Sirrije ef. Hadžimejlića, koji je u svom uvodnom obraćanju istakao, da četrdeset godina postojanja islamskih vrijednosti koje su njegovane kroz tesavvufske ustanove svjedoče o ustrajnosti naše uleme da poziva i promiče dobro, a odvraća od svega što je zlo i čime naš Gospodar nije zadovoljan, stavljajući akcenat na mukotrpna nastojanja da se rad Tarikatskog centra prizna i ozvaniči kroz instituciju islamske zajednice.

Sekretar Tarikatskog centra BiH šejh Sead ef. Halilagić, je izlažući dao presjek razvoja tarikata i Tarikatskog centra u proteklih 40 godina, objasnio je kako radi tarikatski centar i koji su mu zadaci, naglašavajući da je, u Bosni i Hercegovini učenje i praksa tarikata uvijek bila u skladu sa šeriatskim propisima sa naglašenom pobožnošću, lijepim vladanjem i aktivnim doprinosom njegovih pripadnika na očuvanju i širenju islama.

U nastavku svečane akademije su uručena priznanja laureatima zaslužnim za formiranje, razvoj i afirmaciju tarikatskog centra i tesavvufa u Bosni i Hercegovini i to posthumno: šejhu Fejzullah ef. Hadžibajriću, dr. Ahmedu ef. Smajloviću, šejhu Abdullahu ef. Fočaku, šejhu Behauddinu ef. Hadžimejliću, šejhu Mes'udu ef. Hadžimejliću i aktuelnom predsjedniku Tarikatskog centra šejhu Sirriji ef. Hadžimejliću kao i aktuelnom reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću, koji je u svom kratkom obraćanju istaknuo važnost normativnog uređenja statusa Tarikatskog centra u okviru Islamske zajednice i naglasio potrebu rada na duhovnom i moralnom jačanju muslimana.