Obraćanje šejh Sirrije Hadžimejlić

BISMILLAHI ER-RAHMANI ER-RAHIM

Elhamdulillahi rabbil alemin, vesselatu vesselamu ala resulina Muhammedin ve’ala alihi ve sahbihi edžmein…

Esselamu alejkum!

Dobro nam došli i hvala vam što ste se odazvali i svojim prisustvom uveličali svečanost koju tarikatski centar u saradnji sa upravom za vjerske poslove organizira u povodu 40. godina od osnivanja i rada tarikatskog centra.

Duhovnost je poznata kategorija i ona postoji od nastanka čovjeka do danas.

Dolaskom islama u Bosnu i Hercegovinu na ovom prostoru se ukorijenila sufijska misao i praktični tesavvuf, ulema ovog prostora je brinula za fizičko i duhovno stanje muslimana.

Tesavvufsko učenje u Bosni i Hercegovini prešlo je mukotrpan put od afirmacije, osporavanja i hvala Bogu ponovnog oživljavanja duhovnih vrijednosti od kojih je ono satkano.

Četrdeset godina postojanja islamskih vrijednosti koje su njegovane kroz tesavvufske ustanove svjedoče o ustrajnosti naše uleme da poziva i promiče dobro, a odvraća od svega što je zlo i čime naš Gospodar nije zadovoljan.

Ljubav prema Gospodaru bila je i ostala naš duhovni pokretač, a oni koji rade u ime Boga ne mogu se razočarati a Božije riječi daju garanciju da takvi ne trebaju ni za čim brinuti niti tugovati.

Zahvaljujući Vam se na prisustvu na ovom značajnom jubileju podsjećam Vas na kur'anski testament koji je poput baklje bio svjetionik i vodilja čestitim vjernicima: „O vjernici, bojte se Allaha istinskom bogobojaznošću i umirite samo kao muslimani! (Ali’ Imran, 102)

HVALA VAM!